2016. nov 18.

10 mérgező növény: ezekkel vigyázz, ha kisgyerek van a családban

írta: Nagy Jucó
10 mérgező növény: ezekkel vigyázz, ha kisgyerek van a családban

A kisgyerek érkezéséval nagyobb lesz a felelősség, sokkal jobban óvatosabbnak kell lenni. Nem fér már bele a hanyagság. Nincs konyhapulton felejtett kenyérvágókés, nincs törékeny üvegtál a dohányzóasztalon, nincs szanaszét heverő kábelek a nappaliban. Kisgyerekes szülőként a lakásunk minden szeglete, berendezési tárgya potenciális veszélyforrás a baba számára. Külön figyelmet érdemelnek a mérgező szobanövények kóstolásra csábító színes leveleikkel, virágaikkal.

 

gyerek.jpg

 

A most hétvégi BabaMama és KidExpo stábjának a kicsik biztonsága a legfontosabb, ezért összeszedték a háztartásokban leggyakrabban előforduló példányokat, hogy segítsenek elkerülni a bajt. Ha pedig elismert szakértőktől szeretnél informálódni a gyermekvállalás kihívásairól, gyere el most hétvégén az ősz legnagyobb családi rendezvényére!

 

Angyaltrombita

Hatalmas, lecsüngő tölcsérszerű virágai miatt népszerű kerti növény az angyaltrombita, ami Dél-Amerikából származik, és meglepő módon a burgonyafélék családjába tartozik. Ennek ellenére nem szabad fogyasztani belőle, mivel minden része erősen mérgező, görcsöket, eszméletvesztést, amnéziát, hallucinációkat okoz.

 

Borostyán

Az örökzöld borostyán levelei árnyékos kertek díszeként szolgálnak, kerítéseket, kopár falakat zöldítenek meg. Bár sok madárnak jelentenek értékes táplálékot az ínséges téli időszakban, jó tudni, hogy a levelei és a télen termő színes bogyói az ember számára mérgezőek, Mivel termése keserű, nem valószínű, hogy rákapnak a gyerekek, de jobb félni, mint megijedni. Nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést, bénulást és akár halált is okozhat.

 

Buzogányvirág (Diffenbachia)

Érdekes mintázatú nagy zöld levelei sok lakást díszítenek, de kevesen tudják, hogy minden része mérgező. Ha véletlen fogyaszt belőle valaki, égő érzést okoz a torokban, és nyelési nehézség, beszédképtelenség is kialakulhat, szembe kerülve pedig kötőhártya-gyulladást okoz.

 

Ciklámen

Régóta az egyik legkedveltebb szobanövény, amit decembertől májusig nyíló színes virágai miatt kedvelünk. Nem csoda tehát, ha a ciklámen a kisgyerekeket is vonzza. Szerencsére a virág és a szár csak enyhén mérgező, hányást, hasmenést okoz. A földalatti gumó ezzel szemben veszélyesebb, nagyobb mennyiség akár légzési nehézséget és átmeneti bénulást is okozhat.

 

busszel.jpg

 

Jácint

A bódító illatú jácint kedvelt hagymás növény, aminek színes virágaiban ilyenkor télen is gyönyörködhetünk a szobában. De vigyázzunk, a szépség csak a felszín! A növény minden része olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek a bőrrel érintkezve irritációt, lenyelve pedig gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

 

Könnyezőpálma (Filodendron)

Különleges formájú, látványos levelei régebben a lakások gyakori növényei voltak, és manapság kezd újra divatba jönni. Könnyen kezelhető, kisgyerekes háztartásban mégis érdemes óvatosan eljárni a filodendron néven is ismert szobanövénnyel. Legveszélyesebb része a szerteágazó léggyökere, ami már érintésre bőrirritációt okozhat, lenyelve pedig égő érzést, nyelési nehézséget, beszédképtelenséget, fulladást.

 

Kroton (Csodacserje)

Piros, sárga, zöld és bordó színben pompázó levelei miatt kedvelt trópusi cserje a kroton, ami a kutyatejfélék családjába tartozik. Tejnedve mérgező, ha a bőrre kerül, azonnal le kell mosni, lenyelve erős hányást, hasmenést okozhat.

 

Legénypálma

Az utóbbi években az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé tornázta fel magát, lépten-nyomon ezt ajánlják kezdő szobakertészeknek, mivel még azt is jól tűri, ha néha elfelejtik meglocsolni. Zámiának, ZZ pálmának és legényvirágnak is nevezik, de kevésbé ismert, hogy minden része erősen mérgező.

 

Leander

A muskátli mellett az egyik legnépszerűbb kerti növény sűrűn hajtó rózsaszín vagy fehér virágainak köszönhetően. Viszont mivel minden része erősen mérgező, kisgyerekek mellett elővigyázatosságot igényel. A hányás és hasmenés mellett fejfájást és keringési zavarokat okoz.

 

Mikulásvirág

Nem múlhat el tél színes mikulásvirág nélkül, de ez a gyakori növény kellemetlen meglepetéseket is okozhat. Tejnedve mérgező, ezért a növény minden része ártalmas lehet, ha a bőrrel érintkezik, irritációt okoz, ha lenyeljük, hányást és hasmenést.

 

Ezt tedd, ha megtörtént a baj

Ha mégis megtörtént a baj, azonnal vigyük orvoshoz a gyereket vagy hívjunk mentőt! Vegyünk magunkhoz egy darabot az elrágcsált növényből az azonosítás érdekében, és jegyezzük fel, hogy mikor fogyaszthatott belőle a kicsi. Amíg nem látta orvos, legfeljebb vizet adjunk neki, hiszen nem tudhatjuk, mivel teszünk rosszabbat. A tej például éppen hogy segíti a méreganyagok felszívódását.

A védekezés mellett fontos a megelőzés. Ha az egyik kedvenc növényünk szerepel a fenti listában, nem kell örökre lemondanunk róla. Elég, ha olyan helyre tesszük, ahol a kisgyerekek nem érhetik el, vagy néhány évre egy ismerőshöz költöztetjük.

 

Lennne még kérdésed? Menj el november 18-19-20-án a BabaMama és KidExpóra, és tedd fel őket személyesen a téma szakértőinek. 200 kiállító, ingyenes tanácsadások és értékes nyeremények várnak a Budapest Sportarénában. Megéri előre online regisztrálni a rendezvény nyereményjátékára, amin értékes ajándékok találnak gazdára.

Részletek és regisztráció: www.babamamaexpo.hu, www.kidexpo.hu

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Kertészkedjünk gyerekekkel!

Így hozz létre gyermekbarát balkont!

Tüneményes tündérkert a balkonra

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

 

Szólj hozzá

mérgező növények kertészkedés gyerekekkel