Balkonada

Zöld nappali a sokadikon

2017. okt 18.

Ismét itt a Balkonada találkozó!

írta: Nagy Jucó
Ismét itt a Balkonada találkozó!

Növény csereberével egybekötött Balkonada blog találkozónkat immár harmadik alkalomma l rendezzük meg 2017. október 22-én. Csatlakozz Te is hozzánk és oszd meg a többi olvasóval a kerti vagy erkélyes tapasztalataidat. Hozz növényeket, magokat, amiket szíves elcserélnél és vigyél haza még többet!

 

balkonada1.jpg

Balkonada találkozó információi

Időpont:  2017. október 22 vasárnap 10:00 – 16:00, bárki bármikor jöhet és csatlakozhat a társasághoz és kezdéstől a zárásig ott leszek

Helyszín:    kiskertpiac  Anker’t, Budapest, Paulay Ede utca 33, az Újszínház mellett - igazán elbűvölő, nagyon hangulatos hely. 

Megközelítés tömegközlekedéssel:

a Deák Ferenc térről, Erzsébet tértől, Andrássy úttól ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 20.

Így néznek ki a kertek a havazás után

írta: Nagy Jucó
Így néznek ki a kertek a havazás után

Az áprilisi havazás a kiskertekben virító növényeket is alaposan átszínezte. A fehér hólepel alól azért itt -ott kikandikálnak a tulipánok, nárciszok, százszorszépek almafa virágok. 

 

havas_tavasz1.jpg

A hirtelen ránk köszöntött hideg és havazás miatt a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportot elárasztották a szebbnél szebb fotók és az aggodalmaskodó kérdések. Mindenki próbálja találgatni, vajon mennyire viseli meg a növényeket a hólepel és a vele együtt járó hideg. Ez utóbbi pár nap múlva kiderül. A fotók pedig még így is mesések. Nem hagyhattam ki, hogy videót készítsek belőlük!
Nézd meg a csodás videót!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Tovább Szólj hozzá

kertészkedés

2017. már 18.

Lebegő bonsai fa és kerti trendek a jövő heti Gardenexpón

írta: Nagy Jucó
Lebegő bonsai fa és kerti trendek a jövő heti Gardenexpón

Szürreális meglepetéssel készül idén Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállítása: március 24-26. között a Budapest Arénában mutatják be először a nagyközönségnek az úgynevezett  lebegő bonsai fát , mely egy magyarok által fejlesztett design megoldás.

 

balkonlada.jpg

A háromnapos rendezvényen álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választéka vár mindenkit. Természetesség, kényelem, időtállóság:   minden feltétel adott, hogy végleg leomoljon a fal kert és nappali között!   

Az ideális zöld oázis mindenkinek másmilyen. Van, aki szeret a virágágyásban bíbelődni, más messziről elkerüli a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 14.

Videó beszámoló a tavaszi orchidea kiállításról

írta: Nagy Jucó
Videó beszámoló a tavaszi orchidea kiállításról

A tavaszi orchidea kiállítás a megszokott magas színvonalon, különlegesen szép orchideákkal négy napon át ejtette ámulatba a tekintélyes számú közönséget.

Nézd meg a legszebb fotókból készített tavaszi összeállítást!

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

�  Ismered az orchideákat? – 10 kérdéses kvíz

�  Orchidea locsolás kulissza titkai

�  Orchidea gondozási tippek elsőkézből  

�  10+1 meglepő tény az orchideákról

�  Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát

Tovább Szólj hozzá

2017. már 03.

Nyerj páros belépőt a tavaszi orchidea kiállításra!

írta: Nagy Jucó
Nyerj páros belépőt a tavaszi orchidea kiállításra!

Az orchideák az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé váltak és ma már mindenkinek van, vagy volt már egy-két cserép orchideája az ablakpárkányon. Tartásuk egyszerű, könnyen és hosszú ideig virágoznak, a virágaik színesek, látványosak, ennek köszönhetik népszerűségüket. 

101-0118.jpg

 

Az orchideák otthoni gondozása nem nehéz ugyan, de nem is annyira könnyű, mint egy átlagos szobanövényé. A Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán a látogatók megismerkedhetnek azokkal az orchideákkal, melyeket könnyen lehet lakásban tartani, és választ kaphatnak e gyönyörű növények tartásával kapcsolatos összes kérdésükre.
 

De addig is néhány "tuti" tipp, hogy orchideánk mindig egészséges és ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 13.

BOLDOG VALENTIN-NAPOT!

írta: Nagy Jucó
BOLDOG VALENTIN-NAPOT!

Február 14-e , a Valentin-nap a szerelemről, a szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. 

 

139501.jpg

 

A Valentin a Bálint név angol megfelelője, így természetes, hogy a két nap egybe esik, de teljesen más hagyományokról van szóa kép név esetében. A Valentin-nappal együtt jár az ajándékozás, a képeslapküldés, míg a  Bálint-napi népi babonák, jóslások  között ilyet nem találunk.

A Bálint-napi babonák a farsangi időszakhoz és a tavaszváráshoz kapcsolódnak. A párválasztással kapcsolatos hagyományok a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját. Az almát, mint a termékenység egyik szimbólumát használták jóslásra. ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 22.

Amszterdamban 200.000 tulipánnal indították a tavaszi szezont

írta: Nagy Jucó
Amszterdamban 200.000 tulipánnal indították a tavaszi szezont

Január harmadik szombatján – mint minden évben -, az idén is tulipánok százezrei díszítették fel Amszterdam híres központját, a Dam teret. A Nemzeti tulipán nap (National Tulips Day) rendezvénnyel hivatalosan is megnyitják a tavaszi szezont és egyúttal népszerűsítik a holland hagymás virágok termesztését.

Hollandia a tulipántermesztés fellegvára, a világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a innen származik. A tulipán nem őshonos Hollandiában, csak a középkorban hódította meg Európát és ekkor került a szélmalmok földjére is.

A tulipánszezon ingyenes megnyitóján 500 termesztő 200.000 szál különböző színű és fajtájú tulipánját csodálhatták meg az érdeklődők. Délután pedig a szokásokhoz ...

Tovább Szólj hozzá

tulipán Hollandia

2017. jan 18.

A hóvirágot választották az Év vadvirágának 2017-ben

írta: Nagy Jucó
A hóvirágot választották az Év vadvirágának 2017-ben

A hetedik alkalommal meghirdetett Év vadvirága szavazáson szoros versenyben a hóvirág ( Galanthus nivalis)  diadalmaskodott. A címért egy közismert, egy kevéssé ismert és egy újra próbálkozó növény indulhatott. A hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom hármasból a korai fehér szépségre szavaztak a legtöbben.
hovirag.jpg
hóvirág  Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. 
A hóvirágot 2006-ban védetté nyilvánították, ezért a természetben nem szedhető, súlyos ezreket fizethet, aki a szabályt megszegi. Egy szál eszmei értéke 10.000 Ft. A védetté nyilvánítás nem azt jelenti, hogy otthon a kertben nem lehet ...
Tovább Szólj hozzá

hóvirág Év vadvirága Év vadvirága 2017

2016. dec 28.

Balkonada 2017 kalendárium

írta: Nagy Jucó
Balkonada 2017 kalendárium

Közkívánatra elkészült és inygen letölthető a Balkonada blog 2017-es naptára. Töltsd le most!

 

balkonada1.jpg

 

A naptárba került fotókat a  Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoport  tagja készítették és a sok gyönyörű fényképek közül a csoport tagjai választották ki a végső nyerteseket. Volt olyan olvasó, akinek akár minden hónapra lett volna nyertes fotója, de a válogatásnál fontos szempont volt, hogy minél több olvasó fotója bekerülhessen, ezért minden olvasó csak egy fotóval képviseltetheti magát.

A Balkonada 2017-es naptárban minden hónapnak egy A4-es méretű lapja van. A lap felső részén a hónap legszebb olvasó fotója található, alatta pedig a névnapokat is tartlamazó naptár rész foglal helyet.

A naptár ...

Tovább Szólj hozzá

Balkonda 2017 naptár

2016. dec 23.

Boldog karácsonyt!

írta: Nagy Jucó
Boldog karácsonyt!

Szilágyi Domokos: Karácsony

 
A puha hóban, csillagokban,
az ünnepi foszlós kalácson
láthatatlanul ott a jel,
hogy itt van újra a karácsony.
 
Mint szomjazónak a pohár víz,
úgy kell mindig e kis melegség,
hisz arra született az ember,
hogy szeressen és szeressék.
 
S hogy ne a hóban, csillagokban,
ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem
a szívekben legyen karácsony.
 
 
boldog.png

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Ezekkel a növényekkel dobhatod fel a karácsonyi hangulatot

Boldog karácsonyt!

Karácsonyi ajándék videó

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt .   

Szeretnél hasznos tanácsokat ...

Tovább Szólj hozzá