2017. feb 13.

BOLDOG VALENTIN-NAPOT!

írta: Nagy Jucó
BOLDOG VALENTIN-NAPOT!

Február 14-e , a Valentin-nap a szerelemről, a szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. 

 

139501.jpg

 

A Valentin a Bálint név angol megfelelője, így természetes, hogy a két nap egybe esik, de teljesen más hagyományokról van szóa kép név esetében. A Valentin-nappal együtt jár az ajándékozás, a képeslapküldés, míg a Bálint-napi népi babonák, jóslások között ilyet nem találunk.

A Bálint-napi babonák a farsangi időszakhoz és a tavaszváráshoz kapcsolódnak. A párválasztással kapcsolatos hagyományok a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját. Az almát, mint a termékenység egyik szimbólumát használták jóslásra. 

A Valentin-nap angolszáz szokás, ami a III. században élt püspöknek, Szent Bálintnak a legendájához köthető. Azonban csak a XIV. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. Az olaszországi Terni város bazilikájában található San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt jelentsék be eljegyzésüket. Japánban és Dél-Koreában Valentin-napon csak a nők ajándékoznak kedvesüknek, amire a férfiak az ún. Fehér Nap keretein belül megrendezett válaszajándékozással felelnek.

 Valentin-nap tehát egy szentnek állít emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Az angolok viszont már 1446 óta ünneplik. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. Hazánkban az 1990-es évek elején terjed el.

Az angolszász országokban ma is nagy divatja van az üdvözlőlap küldésének. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, bárki ingyen, gyorsan és egyszerűen felköszönthesse ismerősét ezen a napon, ezért itt a blogon létrehoztam a képeslapküldési lehetőséget.

Kattints és szerezz jó napot ismerőseidnek képeslapküldéssel:

http://balkonada.hu/kepeslapkuldes/

 Boldog Valentin-napot! virággal, képeslappal, mosollyal!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

2017-es Balkonada naptár ingyenes letöltéssel

Júlia erkélye Veronában

Szeretetcsokor, elismerés a kiemelkedőknek

 

Szólj hozzá